Gözler vücudumuzun en karmaşık organlarındandır. Görme problemleri birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bu etkenler çevresel, yaşa ve genetik faktörler olarak genelleyebiliriz. Görme sorunları genellikle yavaş yavaş fark edilmeye başlanır.
Görme artık eskisi gibi değildir ve bu daha fazla yorgunluğa ve baş ağrısına neden olur. Miyop olan kişiler uzaktaki cisimleri görmekte zorlanırken hipermetrop ise yakındaki cisimleri görmekte zorlanırlar.
Günlük yaşamda karşılaşacağımız birçok görme zorlukları vardır. Bunlar genel olarak gözlük takarak düzeltilebilir. Ancak bazıları ameliyat yardımı ile düzeltilebilmektedir.
Normal gözde ışınlar kornea ve göz merceğinden geçerek retina üzerine düşmektedir. Bu durumun haricindeki durumlarda kırma kusurları denilen miyopi(uzağı görememe), hipermetropi(yakını görememe) ve astigmat(net görememe) denilen kusurlar oluşmaktadır.
Toplumda oldukça sıklıkla görülen görme kusurlarındandır. Uzağı net görememe olarak tanımlanan miyopi ışınların retinanın üzerine düşmesi gerekirken retinanın önüne düşmesi sonucu oluşmaktadır.
Miyopi göz küresinin uzunluğundan, kornea veya göz merceğinin fazla kavislenmesinden olabilmektedir. Genellikle doğumla, genetik olarak ya da ileri yaşlarda katarakt gelişimi ile de lensin kırılganlığının değişmesi ile miyopi oluşabilmektedir. Ayrıca okuma, dikiş dikme, araç kullanarak veya bilgisayar kullanarak yaptığınız bir işiniz varsa miyop olma ihtimaliniz artmaktadır.
Göz doktorunun muayene testleri sonucuna göre bir reçete yazılır. Bu reçeteye göre bir gözlük temin edilerek daha net bir görüş elde edilir. Ayrıca gözlük tedavisinin yanı sıra kontakt lens de tercih edilebilir. Ancak oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde kullanım gerektirmektedir. Son noktada kesin teşhis ve tedavi yöntemlerini muayene olacağınız göz doktorunuz belirleyecektir.
Hipermetropi miyopi’nin tam aksine yakını net görememe olarak tanımlanır. Hipermetyopi ışınların retinanın üzerine düşmesi gerekirken retinanın arkasına düşmesi sonucu oluşmaktadır. Hipermetrop kusuru genellikle iki gözde de meydana gelir. Bazı durumlarda tek gözde de gözlenebilir. Tek gözde göründüğü durumlarda ise hipermetrop gözde göz tembelliğine neden olabilmektedir.
Miyopi den ayıran nokta ise yakını net görememenin yanı sıra derecesi yüksek olanlarda uzağı görmede de sorunlar yaşar. Çocuklarda meydana gelen hipermetropi çok küçük yaşlarda fark edilmemektedir tedavi edilmediği dikkat bozukluğu hatta şaşılık gibi belirtiler gözlemlenebilmektedir.
Göz doktorunun muayene testleri sonucuna göre bir reçete yazılır. Bu reçeteye göre bir gözlük temin edilerek daha net bir görüş elde edilir. Ayrıca gözlük tedavisinin yanı sıra kontakt lens de tercih edilebilir. Ancak oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde kullanım gerektirmektedir. Son noktada kesin teşhis ve tedavi yöntemlerini muayene olacağınız göz doktorunuz belirleyecektir.
Genç yaşlarda göz içi merceği ve bazı kasların elastikiyeti fazladır, ancak yaş arttıkça göz bu esneklik kabiliyetini kaybetmeye başlar. Presbiyopi göz merceğinin elastikiyetini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
45 yaş civarından sonra yakını görmekte zorluk çekmeye başlanır. 40 Yaşından sonra her 10 yılda numarası 1 numara artmaktadır. Presbiyopi hipermetrop olanlarda daha erken miyop olan kişilerde ise daha geç hatta hiçbir zaman olmayabilir.
Göz doktorunun muayene testleri sonucuna göre bir reçete yazılır. Bu reçeteye göre bir gözlük temin edilerek daha net bir görüş elde edilir. Düzeltmek için çok odaklı lensler veya progresif gözlük camları kullanılabilir. Ayrıca gözlük tedavisinin yanı sıra kontakt lens de tercih edilebilir. Ancak oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde kullanım gerektirmektedir. Son noktada kesin teşhis ve tedavi yöntemlerini muayene olacağınız göz doktorunuz belirleyecektir.
Astigmatizm miyopi, hipermetropi ve prespiyopi gibi gözün kırma kusurlarından biri olarak kabul edilir. Korneanın ovalliğinin bozularak normalden eğri ve kabarık olması sonucu gelen ışınların değişik odak noktaları oluşmaktadır. Hem yakını hem uzağı görmekte sorun yaşar. Bu durumda sadece bulanık görmeye neden olmakla kalmaz aynı zamanda çarpık ve kırık görmeye neden olur.
Erken yaşlarda ortaya çıkmış ve fark edilmemişse, tıpkı diğer kırma kusurlarında olduğu gibi göz tembelliği ‘ne neden olabilir.
Birçok insanda hafif düzeyde astigmat vardır. Hafif düzeyde astigmat hiçbir belirti vermeyebilir ancak derece yükseldikçe bulanık görme ve gözleri kısma gibi belirtiler verir. Bazı araştırmalar migren ve astigmatizm arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkartmıştır.
Başlıca belirtileri;
Genellikle genetiktir. Kornea ovaldir bu nedenle göze gelen ışık odaklanmaz ve bulanık görüntü meydana gelir. Astigmatizm genellikle miyopi veya hipermetropi ile birlikte olmaktadır.
Düzenli (Regüler) Astigmat
Düzenli astigmat çoğunlukla genetik etkenlerden ortaya çıkar. Lens veya kornea yapısından kaynaklanan bir durumdur. Görüntü retinanın önüne düşüyorsa miyop astigmat, retinanın arkasına düşüyorsa hipermetrop astigmat, görüntünün bir kısmı retinanın önüne bir kısmı arkasına düşüyorsa mix astigmat olarak isimlendirilir. Düzenli astigmatlar genelde gözlük ve lens ile net görüş elde edebilir.
Düzensiz (İrregüler) Astigmat
Genel olarak kornea yaralanması sonucunda oluşur. Düzensiz astigmat yalnızca lens ile net görüş elde edilir.
Göz doktorunun muayene testleri sonucuna göre bir reçete yazılır. Bu reçeteye göre bir gözlük temin edilerek daha net bir görüş elde edilir. Ayrıca gözlük tedavisinin yanı sıra Torik yumuşak kontakt lens ve Gaz geçirgen sert kontakt lens de tercih edilebilir. Ancak oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde kullanım gerektirmektedir. Son noktada kesin teşhis ve tedavi yöntemlerini muayene olacağınız göz doktorunuz belirleyecektir.
Katarakt göz merceği üzerinde mat bir alan oluşmasıdır. Genellikle yaşlılarda görünmektedir. Görüşün bulanık ve puslu olmasına neden olur.
Net bir görüş için ilk aşamada reçeteli gözlük kullanımı kataraktın ilerlemesini yavaşlatacaktır.
Renk körlüğü olan kişilerde belli renkleri görmekte zorlanmaktadır. Renk körlüğü genetiktir ve doğuştan itibaren renk körlüğü olmaktadır. Glokom, katarakt, veya makula dejenerasyonu gibi rahatsızlıkların da belirtisi de olabilir. Ayrıca skleröz ve diabet gibi hastalıklar da renk körlüğüne neden olabilmektedir.
Renk körlüğü tedavi edilemez ancak bazı filtreli camlar ile veya kontakt lensler ile renklerin bir birinden ayrıştırılması kolaylaşabilir.