Miyop nedir sorusunun cevabı; gözün uzunluğu ile toplam kırma değeri arasındaki uyumsuzluktur. Yakınınızdaki nesnelerin net, uzağınızdaki nesnelerin bulanık görüldüğü görme kusurudur. Bu göz kusuruna sahip kişilerin, gözlerinde uzunlamasına bir büyüme oluşur ve ışığı retinaya doğru kırmak yerine retinanın önüne odaklanmasına sebep olur.
Miyop, genetik faktörlerden olabileceği gibi aynı zamanda günlük faktörler nedeniyle de gelişebilir. Akıllı telefonlar, tabletler, gün ışığından yararlanılmayan yaşam tarzı gibi pek çok etken bu kusuru oluşturabilir. Bazı miyopi belirtileri;
- Baş ağrısı
- Göz sulanması, ovalama isteği
- Gece araç kullanımında görme zorluğunun artması
- Uzakta bulunan yazı ve nesneleri bulanık görme
- Kitap okurken kitabı çok yakın tutarak okuyabilme
- Uzağı gözleri kısarak görebilmeye çalışmak/görebilmek
Görme kusurları arasında en çok artış gösteren kusur olan miyop, 2010 yılında Dünyadaki tüm insanların %27’sinde görülüyordu. Bu oran, 2020 yılında %33’e kadar çıkmıştır. Bilim insanları, eğer artış aynı hızla devam ederse 2050 yılına gelindiğinde bu oranın %50’ye çıkacağını ön görüyorlar.Miyopinin artışında pek çok etken söz konusudur. Bu etkenlerden birisi genetik faktörlerdir. Ebeveynlerinde miyop olmayan bir çocuğun miyop olma ihtimali %10-15, tek ebeveyni miyopi olan bir çocuğun miyop olma ihtimali %25-40, her iki ebeveyni miyopi olan bir çocuğun miyop olma ihtimali %35-60 arasında değişkenlik göstermektedir.
Bir diğer etken ise teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın önemli bir parçası olan akıllı telefonlar ve tabletlerdir. Kullanım süresine bağlı olarak göz sağlığı için oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen ve neticesinde gözlük kullanımına sebep olabilen bu cihazlar miyop oluşumuna doğrudan etki olabilir.
Miyop tedavileri günümüzde oldukça kolay ve etkilidir. Bunlardan önde geleni gözlük veya kontakt lens kullanımıdır. Ayrıca lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir. Fakat gözlük ve lens kullanımı miyop için kalıcı bir çözüm değildir, göz numarasını düşürmez ancak kullanılmaması durumunda numara artabilir.
Bunların yanı sıra kullanılan normal tek odaklı gözlük camları ışığı gözün arka bölgesine yanlış açılarla gönderebilmekte, gözde yorgunluk, sulanma ve tembellik gibi etkiler oluşturabilme ihtimaline sahiptir. Bu soruna karşın Rodenstock tarafından “MyCon” isimli camlar, mercek yapısı değiştirilerek üretilmiş ve ışığı doğru açılarla kırarak bu etkenleri ortadan kaldırmıştır.
Üretilen bir diğer çözüm yolu taşıyan mercek ise “MiYOSMART”, miyop sorununun ilerlemesini yavaşlatmak için geliştirilmiştir. MiYOSMART, özel noninvaziv D.I.M.S teknolojisiyle üretilmiş cam yüzeyinin tamamında halka şekilli tedavi bölgeleri içerir. Böylelikle odak alanı ve odak dışı alanın değişimi, görüşü net olarak sağlar ve aynı anda miyopiyi yönetir.